perjantai 6. marraskuuta 2015

Uutta oppimassa: Tunisialainen virkkaus

Olen jo pidemmän aikaa halunnut kokeillaaa tätä tekniikkaa ja kun sain vuosipäivänämme mieheltäni lahjakortin Lankamaailmaan, päätin ostaa tekniikkaan vaadittavan pitkän koukun kaupasta. Virkkausta ja neulontaa tuntevalle tunisialaisversion oppimisen ei pitäisi olla kovin vaikeaa, sillä työskentelyvaiheet ovat edellä mainituista tekniikoista tuttuja. Koin kuitenkin, että tekniika on jokseenkin herkkä virheille, sillä selkeässä tekstuurissa kömmähdykset näkyvät sevästi ja purkaminen on ainoa vaihtoehto virheiden korjaamiseksi. Varsinkin leveässä työssä tämä on hieman rasittavaa. Huolellisesti tehtynä jälki on kuitenkin tiivistä neuleeksi, mikä antaa sille hieman toisenlaisia käyttömahdollisuuksia kuin perinteiselle naulomiselle tai virkkaukselle. Tunisialaiseen virkkaukseen suositellaan hieman isompaa koukkukokoa, kuin normaaliin virkkaukseen. Otin käyttöön koon 3 koukun langalle jolla olisin normaalisti käyttänyt kokoa 2,5 tai 2,75, mutta koukku olisi saanut olla jopa vielä vähän isompi työskentelyn helpottamiseksi.


Tekniikan haastavuus: ***

Tarvitset:
Pitkän koukun
Lankaa


Työvaiheet:
1. Virkkaa ketjusilmukkaa työn leveyden verran. Lisää yksi ylimääräinen silmukka rivin vaihtoa varten.


2. Pomi ketjusilmukoista kaikki silmukat koukulle (eli silmukasta läpi langankierto koukulle vedä läpi). Voit poimia silmukat ketjun takaa tai sivusta riippuen omista mieltymyksistäsi. Kuvassa silmukat on poimittu ketjun sivusta.


3. Kun olet päässyt työn päähän aloita matka takaisinpäin. (Työtä ei siis tarvitse kääntää välissä!) Työn päässä ota langakiertokoukulle ja vedä yhden silmukan läpi. Tämän jälkeen langankiertokoukulle ja vedä lanka kahden silmukan läpi. Jatka jälkimmäistä työtapaa, kunnes olet käynyt kaikki silmukat läpi.


4. Seuraavalla kierroksella poimi silmukat kuvan osoittamalla tavalla neuleen "tikapuista". Toista tämän jälkeen vaiheita 3. ja 4.


5. Kun kappale on sopivan kokoinen ja olet viimeisen kerran tehnyt työvaiheen 3, voit vielä virkata yhden kerroksen kiinteää silmukkaa poimien silmukat samalla tavalla työn "tikapuista" kuin edellä. näin saat viimeisenin kerroksen tiiviiksi neuleeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti