lauantai 12. maaliskuuta 2016

Ekakertalainen nyplää

Tämän vuoden ensimmäinen uusi tekniikka on nypläys. Kauan olen himoinnut tämän tekniikan kokeilua, mutta menoa on hieman hidastanut joukko (hintavia) tarvikkeita, jotka piti hommata, ennen kuin tosi toimiin päästiin. Ennen joulua viimein löysin sopuhinnalla tarvikkeet, joilla pääsin aloittamaan kokeilut, eli nypläystyynyn ja nypylöitä. Uuden harrastuksen aloittaminen oli helppoa, kiitos Raumalacen mahtavien verkkosivujen, joiden avulla opettelin alkeet. Tosin käytettyinä ostamieni tyynyn ja nypylöiden mukana tuli valmiiksi puolattua lankaa, joiden paksuus ja materiaali jäi hieman mysteeriksi, enkä nyt tiedä olenko käyttänyt niitä ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti.


Raumalacen lyhyiden perusharjoitusten jälkeen halusin kokeilla jotain vähän isompaa työtä, joka kuitenkin olisi tarpeeksi yksinkertainnen harjaantumattomalle kädelle. Muokkasin sitten saman sivuston neliöliinan reunapitsistä suoran pitsin ja aloin kieputella. Alun perin tavoitteena oli metrin pituinen reunapitsi myöhempää käyttöä varten, mutta matkan varrela ajatus muuttui tietyn lankavahvuuden mahdollisimman perusteelliseksi kuluttamiseksi. Lopputuloksessa molemmat tavoitteet taidettiin saavuttaa.


Nypläys tekniikkana on jokseenkin tarkkuutta vaativaa, joten tälläisella hutiluksella niitä virheitä tuli - ja paljon. Purin tekelettä taas tämän työn aikan erityisen paljon, enkä edes kaikkia virheitäni jaksanut setviä, koska koin purkamisen työlääksi. Usein nimittäin virhe kostautui vasta huomattavasti  sen tekemisen jälkeen, niin että olisi saanut purkaa aika roimasti jotta sen olisi saanut selvitettyä. Toinen haastavaksi kokemani teema nypläyksessä oli keskeneräisen työn säilyttäminen. Tyyny kun on iso ja meillä on pieni kaksio joka mutenkin on tupaten täynnä. En myöskään omista sopivaa jalkaa tyynyn alle, joten työn parissa tuli nyhjättyä olohuoneen matalalla pöydällä, mikä teki työergonomian kyseenalaiseksi. Nyt sormet syyhyäisi jo vaativampien töiden pariin, mutta en ole vielä törmännyt sopiviin ohjeisiin, jotka kiinnostaisivat. Onko teillä jotain vinkkejä? :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti